Παρασκευή, 5 Μαΐου 2017

ΝΟΜΙΣΜΑΤΙΚΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ

Γ.Ζ.ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ - Έναστρον Εκδόσεις

Το Κείμενο στο βιβλίο ΝΟΜΙΣΜΑΤΙΚΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ αποτελείται από δύο μεγάλες ενότητες.
Στην Πρώτη παρουσιάζονται μέσω μίας ιστορικής αναδρομής οι νομισματικοί Πόλεμοι του ΧΧ αιώνα και οι Καταστροφικές τους συνέπειες για τους πληθυσμούς μεγάλου μέρους του πλανήτη, που υποφέρουν σχεδόν τα πάνδεινα για μεγάλες χρονικές περιόδους. Ακολουθεί ο νομισματικός πόλεμος του αιώνα που διανύουμε και η περιγραφή των συμπτωμάτων του, σε συνδυασμό με μία ανάλυση των βασικών χαρακτηριστικών των νομισματικών πολέμων, τα οποία επιμένουν διαχρονικά να επαναλαμβάνονται, χωρίς δυστυχώς να προκαλούν εύλογες ανησυχίες στα κυρίαρχα οικονομικά επιτελεία της υδρογείου. 
Στη δεύτερη παρουσιάζονται σε 5 ελληνικές πτωχεύσεις, από την εποχή της ανάδυσης του νεότερου ελληνικού Κράτους έως και την περίοδο του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, οι οποίες πάντως δεν συγκινούν ιδιαίτερα τις εκάστοτε πολιτικές και οικονομικές ηγεσίες της χώρας, με αποτέλεσμα να διανύουμε ακόμα μία περίοδο που παρουσιάζει σχεδόν πανομοιότυπα καταστροφικά συμπτώματα, με άγνωστη προς το παρόν την τελική τους έκβαση. 
Σε κάθε περίπτωση και για όλες τις οικονομίες στον κόσμο (είτε αναπτυγμένες είτε αναπτυσσόμενες) και ανεξαρτήτως του συστήματος που υιοθετούν, οι κύκλοι του χρέους τους επηρεάζονται από συγκεκριμένες παραμέτρους που λειτουργούν εκθετικά, οδηγώντας κατά κανόνα σε πτωχεύσεις. 
Η πρώτη αφορά στην απότομη αύξηση του δανεισμού των ιδιωτών και των επιχειρήσεων, που συνήθως προωθείται είτε άμεσα, είτε έμμεσα από τις κυβερνήσεις, με στόχο τη συντήρηση της ανάπτυξης μέσω της αύξησης των καταναλωτικών δαπανών. 
Η δεύτερη, που ακολουθεί την πρώτη, εστιάζεται στις τραπεζικές κρίσεις, που επιταχύνονται και επιδεινώνονται όταν αναδύονται σε περιβάλλον διεθνών Οικονομικών αναταραχών, αυξάνοντας εκθετικά τους κινδύνους. 
Η Τρίτη και τελική εμφανίζεται με την απότομη αύξηση του δανεισμού του δημοσίου, που συνήθως επιβαρύνεται και με αθέατα χρέη που δεν συμπεριλαμβάνονται στο εξωτερικό του χρέος, όπως οι οφειλές και οι πολύμηνες καθυστερήσεις των πληρωμών του ή το εσωτερικό του χρέος σε τράπεζες και ιδιώτες. Η εξαιρετικά επικίνδυνη φάση λόγω της κλιμάκωσης των αρνητικών συνεπειών των τριών παραμέτρων ενσκήπτει όταν τα ιδιωτικά και μη εξυπηρετούμενα σε μεγάλο βαθμό χρέη μετακυλίονται λόγω αδυναμίας διαχείρισης μέσω των τραπεζών προς το δημόσιο, οδηγώντας σε αναγκαστικές αναχρηματοδοτήσεις του χρηματοοικονομικού συστήματος και προκαλώντας φαινόμενα χρηματοπιστωτικής ασφυξίας. 
Αυτός ο κύκλος εκδηλώνεται με ιδιαίτερη αγριότητα όταν επικρατεί περιβάλλον νομισματικού πολέμου, προκαλώντας με μαθηματική ακρίβεια πτώχευση και χρεοκοπία των θυμάτων του, δηλαδή των χωρών που έχουν υποστεί ήδη τις συνέπειες αυτών των τριών παραμέτρων σε διαδοχικά και επιδεινούμενα στάδια.

Ο ΝΟΜΙΣΜΑΤΙΚΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ εκδόθηκε τον Μάιο 2017 από τις εκδόσεις Έναστρον, στο δε βιβλιοπωλείο ΠΟΛΙΤΕΙΑ [Ασκληπιού 1-3 & Ακαδημίας] κοστίζει 8,40 €

O Γιώργος Ηλιόπουλος σπούδασε Φυσική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Από το 1989 ασχολείται επαγγελματικά με το Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών, με την ιδιότητα του συμβούλου εισηγμένων εταιρειών και εξειδίκευση σε Θέματα και υπηρεσίες κεφαλαιαγοράς. Από το 1986 μέχρι σήμερα έχουν δημοσιευθεί κείμενά του στα περιοδικά ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟ ΤΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ, RAM, VIDEO, ΙΝΝ, CΟΜΡUΤΕR ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ, ΠΤΗΣΗ, ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ, ΧΡΗΜΑ ΚΑΙ ΑΓΟΡΑ, ΤΡΙΤΟ ΜΑΤΙ, ΝΕΧUS.
Από τις εκδόσεις Έναστρον κυκλοφορούν τα βιβλία του
ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΟΝ: Η ΤΕΧΝΗ ΤΗΣ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗΣ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ και ΟΙ ΣΥΝΩΜΟΤΕΣ: ΜΙΑ ΑΝΑΔΡΟΜΗ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΤΩΝ ΣΚΟΤΕΙΝΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ.