Παρασκευή, 20 Μαΐου 2016

Ο ΔΩΡΙΚΟΥ ΡΥΘΜΟΥ ΟΡΘΟΔΟΞΟΣ ΝΑΟΣ ΤΗΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ

Ο ΔΩΡΙΚΟΥ ΡΥΘΜΟΥ ΟΡΘΟΔΟΞΟΣ ΝΑΟΣ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΗΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ


ΟΤΑΝ Η ΑΡΧΑΙΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΣΥΝΑΝΤΑ ΤΗΝ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ
Βλέποντας την Ορθόδοξη Εκκλησία του Αγίου Γεωργίου πάνω στην νησίδα του Παλαιού Φρουρίου της Κέρκυρας νομίζεις ότι βλέπεις ένα αρχαίο Ελληνικό ναό. 
Και ρίχνοντας μια φευγαλέα φαντασίας ματιά από το "παράθυρο" του σήμερα προς τον Ναό νομίζεις ότι βλέπεις αρχαίους Φαίακες με τις κόκκινες χλαμύδες τους να βαδίζουν μελαγχολικά θλιμμένοι που ο χρόνος δεν θα τους αφήνει και πάλι να πατήσουν τα σκαλιά του ….. 
Ο επιβλητικός Ιερός Ναός του Αγίου Γεωργίου, τύπος τρίκλιτης Βασιλικής με υπερώο, βρίσκεται στο εσωτερικό της νησίδας του παλαιού φρουρίου. Η νησίδα που βρίσκεται το παλαιό φρούριο αποχωρίστηκε από το υπόλοιπο νησί της Κέρκυρας όταν οι Βενετσιάνοι έσκαψαν τον ισθμό της Contra fossa ως αμυντική τάφρο.
Η ΑΝΕΓΕΡΣΗ ΤΟΥ ΝΑΟΥ     
Η ανέγερση του Ναού έγινε το 1840 αρχικά ως Ναός των Διαμαρτυρόμενων για την εξυπηρέτηση των θρησκευτι-κών αναγκών των Άγγλων στρατιωτών που υπηρετούσαν στην Κέρκυρα την περίοδο της Αγγλικής κατοχής του νησιού [1814-1864].
Για την κατασκευή του Ναού χρησιμοποιήθηκαν υλικά από τα σπίτια που είχαν γκρεμίσει στη γύρω περιοχή. Στη σημερινή πλατεία, Σπιανάδα, υπήρχαν σπίτια που γκρεμίστηκαν για να υπάρχει μεγάλη και καθαρή ορατότητα από τη περιοχή του φρουρίου για αμυντικούς κυρίως λόγους. Η Σπιανάδα είναι η μεγαλύτερη πλατεία της Κέρκυρας και των Βαλκανίων
Ο ναός είναι γεωργιανού [Δωρικός πρόναος] ρυθμού και μπορεί να φιλοξενήσει εκκλησίασμα 4.000 ατόμων. Ο πρόναος κοσμείται εξωτερικά από έξι πανύψηλες πέτρινες κολώνες Δωρικού ρυθμού. Εσωτερικά η μορφή του έχει αλλάξει λόγω των καταστροφών που υπέστη κατά την διάρκεια του β΄ παγκοσμίου πολέμου από τους Γερμανικούς βομβαρδισμούς [1943]. Αρχικά διπλή σειρά κιόνων χώριζαν τον ναό σε τρία μέρη κατά την τρίκλιτη βασιλική τεχνοτροπία. Πάνω στηριζόταν ο γυναικωνίτης στις τρεις πλευρές του ναού.
Το 1865 η Ελληνική κυβέρνηση άλλαξε το Ναό του Αγίου Γεωργίου με το κτίριο της Ιονίου Βουλής που από τότε χρησιμοποιήθηκε ως εκκλησία των Διαμαρτυρόμενων της Κέρκυρας. Τότε τοποθετήθηκε το τέμπλο του Ναού, έργο του επιφανούς Κρητικού αγιογράφου, Εμμανουήλ Τζάννε, δωρεά της οικογένειας Βούλγαρη, κτητόρων του Αγίου Σπυρίδωνα, οι οποίοι τον ίδιο καιρό είχαν αντικαταστήσει το λίθινο τέμπλο της εκκλησίας του πολιούχου με μαρμάρινο.
Με την ενσωμάτωση της Κέρκυρας στην Ελλάδα, η εκκλησία του Αγίου Γεωργίου, από Αγγλικανικός Ναός μετατράπηκε σε Ορθόδοξος, τα εγκαίνια του οποίου πραγματοποιήθηκαν την 21η Μαρτίου 1865 και ο τότε μητροπολίτης της Κέρκυρας, Αθανάσιος Πολίτης, τον αφιέρωσε στον Άγιο Γεώργιο, προστάτη του Πεζικού σώματος.
Μέχρι το τελευταίο πόλεμο [1940-1941] ο Ναός του Αγίου Γεωργίου χρησιμοποιούνταν για τις επίσημες δοξολογίες και άλλες θρησκευτικές τελετές. Το 1956 αποκαταστάθη-καν και οι ζημιές που υπέστη από τους βομβαρδισμούς των Γερμανών.
Στο ναό αυτό εναπόθεσαν οι κάτοικοι της Πάργας τις εικόνες των εκκλησιών της πόλης, όταν αυτή εκχωρήθηκε από τους Άγγλους και τον Αρμοστή Μαίτλαντ στον Αλή Πασά, το 1819, και πολλοί κάτοικοί της φιλοξενήθηκαν στην Κέρκυρα. 
Οι εικόνες έμειναν στο ναό του Αγίου Γεωργίου έως την 25η Μαρτίου του 1930, όταν ο Μητροπολίτης Κε-ρκύρας Αθηναγόρας και αργότερα Οικουμενικός Πατριάρχης τις λιτάνευσε στους δρόμους της πόλης και τις παρέδωσε στους Παργίους που τις επέστρε-ψαν στην πόλη τους με το θωρηκτό «Αβέρωφ». Η εκκλησία του Αγίου Γεωργίου θεωρείται από τις μεγαλύτερες σε μέγεθος της πόλης και ανήκει στον τύπο της τρίκλιτης βασιλικής με υπερώο. Η αρχιτεκτονική και η δόμηση του ναού βασίστηκε σε σχέδια ενός Άγγλου αξιωματικού μηχανικού, του Antony Emmet και θυμίζει αρχαίο δωρικό ναό.
Η εκκλησία του Αγίου Γεωργίου λειτουργεί μόνο μια φορά το χρόνο, την ημέρα που γιορτάζεται η μνήμη του Αγίου Γεωργίου. 
Ο ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ ΤΟΥ ΝΑΟΥ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ: Κέρκυρα ταξίδι στο χρόνο : Γιώργος Σουρτζίνος
Διαδίκτυο
Copyritht:Έλενα Μερκούρη [Έλενα Παπάζη]-ΚΕΡΚΥΡΑ & Στάθης Χρονόπουλος/2014